Leniwe kluski z tofu

dnia

Leniwe kluski lub inaczej leniwe pierogi to szybkie i proste do przyrządzenia danie. W wersji bezmlecznej można je zrobić z tofu naturalnym. Ja najbardziej lubię podawać je podsmażoną bułką tartą i cukrem.

Leniwe kluski z tofu

  • kostka tofu (ok. 180 g)
  • 2 małe jajka
  • 2  łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli

Tofu rozgniatamy dokładnie widelcem, albo praską do ziemniaków. Dodajemy jajka, skrobię ziemniaczaną, mąkę pszenną i sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Na stolnicę wysypujemy mąkę i formujemy na niej dwa wałeczki. Kroimy po skosie tworząc kluseczki.

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do osolonego wrzątku wrzucamy kluseczki. Gotujemy ok. 4 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Gotowe leniwe kluski można polać podsmażoną na maśle klarowanym bułką tartą i posypać cukrem.

Dodaj komentarz