Leniwe kluski lub inaczej leniwe pierogi to szybkie i proste do przyrządzenia danie. W wersji bezmlecznej można je zrobić z tofu naturalnym. Ja najbardziej lubię podawać je podsmażoną bułką tartą i cukrem.
- kostka tofu (ok. 180 g)
- 2 małe jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek maki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
Tofu rozgniatamy dokładnie widelcem, albo praską do ziemniaków. Dodajemy jajka, skrobię ziemniaczaną, mąkę pszenną i sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Na stolnicę wysypujemy mąkę i formujemy na niej dwa wałeczki. Kroimy po skosie tworząc kluseczki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do osolonego wrzątku wrzucamy kluseczki. Gotujemy ok. 4 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Gotowe leniwe kluski można polać podsmażoną na maśle klarowanym bułką tartą i posypać cukrem.