Tarta Warzywno Serowa Na Cieście Twarogowym

by - 1/16/2019 12:02:00 AM

Prosty i bardzo smaczny przepis na tartę bez dodatku mięsa, na bardzo smacznym twarogowym cieście :)



















Składniki na jedną tartę

Ciasto:

  • 150 g masła
  • 150 g twarogu chudego lub półtłustego
  • 150 g mąki pszennej typ 650
  • sól, papryka słodka, wędzona ewent. ostra.
Nadzienie:
  • około 1/2 paczki mieszanki warzyw (brokuły, kalafior, brukselka, marchewka itp.)
  • około 120 g  tartego sera lub mieszanki serów (ja użyłam gouda, ementaler i mozzarelle)
  • pieprz, papryka słodka, ostra



Ciasto

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na około 30 minut.
2. Następnie schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty uprzednio wysmarowana masłem i oproszoną bułka tartą lub mąką.
3. Tak przygotowany spód nakłuwamy widelcem i możemy jeszcze chwile schłodzić, ja od razu wstawiłam ją do piekarnika.
Spód podpiekamy w 200 stop. 10-15 minut do ze złocenia.


Nadzienie

4. Warzywa obgotowujemy w osolonej wodzie al dente, następnie odcedzamy i odstawiamy do obcieknięcia resztki wody. 
5. Następnie wykładamy na podpieczony spód tarty, równomiernie obsypujemy startymi serami i obsypujemy przyprawami.
Pieczemy w 180-190 stop przez 20-25 minut.




*Zdjęcia są z dwóch tart gdzie jedna jest bladsza, a ostatnia dość mocno mi się przypiekła pod moja nieuwagę, ale i tak zjedliśmy taką chrupiącą ;)

Podobne Posty

10 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych