Tuesday 15 January 2019

Makowiec ucierany...



Bo to jest tak: na Wigilii mak musi być i koniec! Ma przynieść szczęście i dostated w nadchodzacym roku. Bzdura, nie bzdura, kto do tego dojdzie, a prawda jest taka, że przy wigilijnym stole w 2017 roku maku nie było, bo nie miałam gdzie kupić, i rok 2018 okazał się  niezmiernie długi, pechowy i pełen kosztownych nieprzewidzianych wypadków. Dlatego już więcej nie ryzykowałam i na deser na ostatniej Wigilii pojawił się makowczyk. Prosty i szybki, ale za to z dodatkiem makowej magii, a to najważniejsze...
Oryginalnie na blaszkę bodaj 25/36cm, a ja potrzebowałam czegoś mniejszego. Tortownica 23cm okazała się w sam raz, a w razie powtórki postawiłabym nawet na coś większego, najlepiej w okolicy 20/25cm.    


Przepis z bloga Izy.

Składniki:

(robiłam z połowy oryginalnych składników i te proporcje podaję)

2 jajka i 1 żółtko

1/2 szklanki drobnego cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej (oryginalnie: mąki ziemniaczanej)
100g margaryny do pieczenia
3 łyżki oleju
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżki octu

1/2 puszki masy makowej (około 400g)

1-2 białka, ubite na pianę ze szczypta soli
garstka rodzynek
2 łyżki dżemu (np. truskawkowego)

  • Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj tortownicę 23cm, lub większa, albo blaszkę w okolicy 20/25cm - wyłóż papierem do pieczenia.
  • Jajka i żółtko ubij z cukrem. Następnie dodaj miękką margarynę, olej, a potem, stopniowo, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ocet. Ciasto dobrze wymieszaj mikserem - będzie dość gęste, ale takie ma być.
  • Masę makową delikatnie wymieszaj z rodzynkami, dżemen i białkami.
  • Ciasto wylej do tortownicy, wyrównaj, a na wierzch wyłóż masę makową. [Możesz przemieszać widelcem, by powstały esy-floresy, ale nie jest to konieczne]. Piecz  około 40-50 minut. Przetudź w foremce, a następnie wyjmij na kratkę.
  • Po ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem.


1 comment:

  1. ooo cieszę się że skorzystałas z przepisu...uścicki

    ReplyDelete