14 stycznia

Pączusie na serku homogenizowanym

Domowe małe pączki bez wyrabiania, rośnięcia i czekania. Tak to możliwe. Przy użyciu kilku składników, możemy się delektować małymi smakołykami. Te mini, pulchne kuleczki znikają z talerza raz, dwa. Na to z pewnością musicie się przygotować. 


Składniki:
300 g serka homogenizowanego o smaku np.waniliowym
1,5 szklanki mąki
3 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier plus cynamon lub przyprawa korzenna do obtoczenia



Przygotowanie:
W rondelku mocno rozgrzewamy olej. 
Nie może być za zimny, aby pączki nie chłonęły tłuszczu ale nie powinien też się palić od samego początku gdyż za szybko spali pączusie. Jajka miksujemy mikserem wraz z cukrem waniliowym. Dodajemy serek ciągle miksując. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem 
do pieczenia. Masa powinna być gęsta. Ciasto nakładamy łyżeczką i za pomocą drugiej łyżeczki zrzucamy na gorący olej. Możemy łyżeczką najpierw umoczyć w oleju, ciasto nie będzie tak się kleiło. Smażymy z dwóch stron na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze z dodatkiem cynamonu 
lub przyprawy do piernika. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger