Jakiś czas temu wpadła w moje ręce książka „Street food żarcie z ulicy”, była jako gratis do jednej z gazet, a że jestem niepoprawną kolekcjonerką książek kucharskich, zakupiłam ją bez wahania 😉 Już po pierwszym przekartkowaniu moją uwagę zwrócił przepis na currywurst, gdzie w przedmowie autorzy zasygnalizowali, że jest to absolutny hit na ulicach Berlina. Podobno historia tej kiełbaski zaczęła się już w 1949 roku! Musiałam wypróbować ten przepis i powiem Wam, że to jest pyszne! Generalnie jest to kiełbasa w pikantnym sosie podana w bułce i posypana posiekanymi korniszonami. To jest przepyszne! Zapraszam po przepis.
Scroll down for recipe in English
Currywurst
(4 porcje)
Składniki:
- 500 g kiełbasy pokrojonej w grube plasterki
- 2 cebule, pokrojone w piórka
- 2 łyżki octu z białego/czerwonego wina
- 2 łyżki miodu
- 250 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka curry w proszku
- 1 łyżeczka mielonego chilli
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 4 ogórki konserwowe, pokrojone w kosteczkę
- 4 pszenne bułki, przekrojone i najlepiej opieczone
Przygotowanie:
- Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, włóż kiełbasę, obsmaż do ładnego zarumienienia i przełóż na talerz.
- Do tej samej patelni dodaj odrobinę oleju jeżeli to konieczne, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj ocet, miód i 4-5 łyżek wody i smaż przez około 3 minuty.
- Dodaj passatę wraz z przyprawami, gotuj aż sos zgęstnieje, po czym wmieszaj kiełbasę.
- Wydrąż spody bułek z miąższu nie naruszając dna, nałóż kiełbasę w sosie, posyp korniszonami i przykryj drugą częścią bułki.
- Podawaj natychmiast.
Smacznego!
English version
Currywurst
(4 servings)
Ingredients:
- 500 g of sausage, cut into thick slices
- 2 onions, sliced
- 2 tablespoons of white/red wine vinegar
- 2 tablespoons of honey
- 250 ml tomato passata
- 1 tablespoon of curry powder
- 1 teaspoon of ground chilli
- 1 tablespoon of ground sweet pepper
- 4 gherkins, diced
- 4 buns, halved and toasted
Preparation:
- Heat large pan over medium heat, add sausage, cook until browned and transfer on the plate.
- Add a little oil to the same pan,add onions and cook until translucent. Add vinegar, honey and 4-5 tablespoons of water and cook for about 3 minutes.
- Add the passata along with the spices, cook until the sauce thickens, then stir in the sausage.
- Carve out some stuffing form the bottoms, add sausage with the sauce, sprinkle with gherkins and cover with the other part of the bun.
- Serve immediately.
Enjoy!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]