Sałatka nicejska z indykiem


Sałatka nicejska z indykiem – FIT PRZEPIS

Bardzo smaczna, zdrowa i niskokaloryczna sałatka z pieczonym indykiem, jajkami, warzywami i lekkim sosem. Porcja sałatki zawiera jedynie około 350 kalorii (przepis jest na dwie porcje), więc może stanowić pyszne i dietetyczne śniadanie lub kolacje, a nawet obiad w pracy. Polecam!

 

 

 

 

Składniki na 2 porcje sałatki:

2 garści mieszanki sałat

3 jajka

100g fasolki szparagowej (może być mrożona)

200g pomidorków koktajlowych

1 mała czerwona cebulka

garść czarnych oliwek

2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

  • Mięso:

200 g filetu z indyka (u mnie polędwiczki)

Przyprawy: 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, szczypta pieprzu, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Dodatkowo: foliowy rękaw do pieczenia

  • Sos:

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka soku z cytryny

1 ząbek czosnku

sól, pieprz – po szczypcie

 

 

 

*** Filet z indyka myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz ziołami. Następnie obsypujemy resztą przypraw oraz przeciśniętym lub drobno pokrojonym czosnkiem. Mięso wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia i szczelnie zamykamy lub zawiązujemy. Na samej górze możemy zrobić małą dziurkę za pomocą wykałaczki, co uchroni przed pęknięciem woreczka w piekarniku (Ja upiekłam większą porcję mięsa, gdyż resztę indyka zużyłam na kanapki 😉 ***

*** Woreczek przekładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 55-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika mięso pozostawiamy jeszcze na około 5 minut w woreczku, następnie przecinamy rękaw, mięso polewamy powstałym sosem i odkładamy do wystygnięcia ***

*** Na dużym talerzu wykładamy sałatę ***

*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy na ćwiartki i układamy na sałacie dookoła talerza ***

*** Fasolkę gotujemy do miękkości, studzimy i wykładamy na talerz ***

*** Pomiędzy jajkami oraz na środku talerza układamy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz piórka czerwonej cebulki ***

*** Na środku talerza wykładamy pokrojonego w plastry upieczonego indyka ***

*** Całość posypujemy pokrojonymi w plasterki czarnymi oliwkami ***

*** W małej miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu: jogurt, musztardę, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek oraz sól i pieprz ***

*** Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę i posypujemy z wierzchu zieloną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • NISKOKALORYCZNA SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I JAJKIEM PRZEPIS TUTAJ

KOMENTARZE