zupa dyniowa z grzankami

3052

składniki:
850 g dyni (miąższu bez łupiny)
120 g pomidorów z puszki
300 g ziemniaków
150 g cebuli
900 ml bulionu
3-4 ząbki czosnku
55 g pora
25 g masła klarowanego
2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
1 łyżeczka kurkumy
1 szczypta kozieradki
180 ml śmietany 18% lub kremówki
grzanki do podania

wykonanie:
Dynię kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę. Por kroimy w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy, aż będzie szklista. Pod koniec czosnek pokrojony w plasterki i chwilkę jeszcze podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną dynię, ziemniaki oraz pora i dusimy ok. 5 min. Pod koniec dodajemy kozieradkę, kurkumę oraz curry. Całość przekładamy do garnka. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10-15 min. Na patelnię wlewamy trochę bulionu, mieszamy (czyścimy 😉 ) po smażonych warzywach i wlewamy esensję do garnka. Następnie dodajemy pomidory. Mieszamy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. ok. 10 min. Następnie miksujemy blenderem na krem. W osobnym naczyniu mieszamy śmietankę z chochelką gorącej zupy i wlewamy do całości. Mieszamy. Zupę podajemy np. z grzankami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here