Ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym
Czekoladowe, wilgotne, słodkie ciasto z dżemem porzeczkowym. Przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Bardzo smakuje dzieciom, ale mnie w towarzystwie gorzkiej kawy również przypadło do gustu. Do ciasta dodałam dżem porzeczkowy (bo akurat ten znajdował się w moich zapasach), ale równie dobrze sprawdzi się wiśniowy czy też malinowy. Polewę najlepiej przygotować z czekolady deserowej, dla zrównoważenia słodkiego wnętrza. Polecam.
Składniki:
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 120 g masła
- 2 jajka
- 250 g dżemu porzeczkowego
- 80 g cukru (najlepiej drobnego)
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
- W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Następnie dodać dżem, cukier, jajka i sól. Dokładnie wymieszać.
- Do masy czekoladowej dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać.
- Ciasto przełożyć do keksówki (10x20 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut (do tzw. suchego patyczka).
- Po upieczeniu oblać polewą czekoladową (100 g deserowej czekolady, 40 g masła rozpuścić w garnuszku).
Moje smaki!
OdpowiedzUsuńZapamiętuję...
:)
Super! To też smaki moich dzieci. Czego byśmy nie próbowali to i tak wszystko, co czekoladowe jest najlepsze! ;)
Usuń