piątek, 11 stycznia 2019

Królik duszony w szafranie

W zakładce dotyczącej dań z królika znajdziecie sporo moich przepisów na przygotowanie dań z tego delikatnego i dietetycznego mięsa. Zawiera ono ok. 2 razy mniej cholesterolu niż mięso kury. Mięso z królika zawiera też dobrze przyswajalne (w ok. 90%) białko. Dziś kolej na danie na bogato. Stąd królik szafranowy, którego dusiłam z myślą o podaniu w czasie Świąt. Danie świetnie pasuje na proszony lub niedzielny obiad.




Składniki:


tusza królika
pół łyżeczki kurkumy
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
szczypta szafranu
sól
pieprz
olej do smażenia
wrzątek

  1. Tuszę króliczą podzielić na części.
  2. Mięso polać olejem (użyłam tuszy młodego królika i zużyłam 3 łyżki oleju), posypać solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Wstawić do lodówki pod przykryciem na dobę. W połowie czasu przekręcić tuszę.
  3. Następnego dnia mięso obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju (ok. 2-3 łyżek) w naczyniu o grubym dnie, a jeszcze lepiej w żeliwnej brytfannie z pokrywą.
  4. Pod koniec smażenia dodać szafran.
  5. Królika zalać wrzątkiem (mięso powinno być prawie w całości przykryte wodą).
  6. Królika dusić pod przykryciem 1-1,5 godziny (czas zależy od wielkości i wieku tuszy oraz rodzaju naczynia). W połowie czasu warto przekręcić kawałki mięsa i sprawdzić, czy nie trzeba dania dosolić. Po tym czasie mięso zacznie odchodzić od kości.
  7. Królika podawać z surówką o niezbyt bogatym aromacie i smaku, by nie zabić smaku szafranu.




Bądź fit na wiosnę!


2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.