sobota, 12 stycznia 2019

Pasta słonecznikowo-orkiszowa

Publikując post o cieście na ptysie i eklerki zapowiadałam pojawienie się przepisu na pastę słonecznikowo-orkiszową. Tego rodzaju zdrowych smarowideł używam ostatnio dość często zamiast masła czy majonezu.




Składniki:


140 g słonecznika
100 + 160 g wody
90 g ugotowanych płatków orkiszowych
duży ząbek czosnku
łyżka słodkiego sosu chili
łyżka majeranku
50 g + łyżka dobrego oleju słonecznikowego
sól
pieprz

  1. Słonecznik zalać 100 ml wody. Odstawić na godzinę, po czym odsączyć nasiona na sicie.
  2. Do 160 ml gotującej się wody wrzucić słonecznik. Gotować ok. 5 minut. Odstawić do ostudzenia.
  3. Chłodny słonecznik (razem z wodą z gotowania), ugotowane płatki orkiszowe, pół łyżeczki soli i czosnek przeciśnięty przez praskę zmiksować za pomocą blendera.
  4. Do masy dodać 50 g oleju, sos chili i majeranek. Wymieszać.
  5. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Wierzch pasty polać łyżką oleju.

Pasta łatwo się utlenia, więc warstwa oleju na wierzchu jest ważna. Pastę należy spożyć w ciągu 24 godzin. Jeśli nie zjemy jej od razu, przechowywać w lodówce, przykrywając wierzch folią spożywczą tak, by przylegała do pasty.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.