13 stycznia

Rafaello kokosowo karmelowe na herbatnikach

Trzy warstwy herbatników przełożone kremem kokosowo budyniowym utartym z masłem i polewą z białej czekolady. Czy może być coś pyszniejszego?
A do tego ciasto powstało przez całkowity "przypadek" z godnie z ideą #zerowaste 
Po zrobieniu likieru kokosowego nie miałam serca wyrzucać tych wiórek gdyż one ciągle tak pięknie pachniały, postanowiłam wygotować je z mleku, później wpadłam na pomysł budyniu i ciasta. Rewelacja!
Gdybyście jednak wykorzystali do tego przepisu wiórki kokosowe prosto z opakowania, nie trzeba ich gotować, wystarczy tylko wymieszać z masą na sam koniec. Proces gotowania miał spowodować wygotowane z nich alkoholu.

Składniki na formę 22 x 28cm:

150 gram wiórek kokosowych pochodzących z likieru kokosowego (waga podana przed wymoczeniem w wódce)
500 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
3-4 łyżki masy kajmakowej
4 łyżki cukru
100 gram miękkiego masła
1 tabliczka białej czekolady plus 5 łyżek mleka na polewę




Przygotowanie:
Z pół litra mleka odlewamy 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy razem z wiórkami kokosowymi i cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy budyń rozmieszamy w pozostałym mleku.
Gotujemy do zgęstnienia i pojawienia się pęcherzy powietrza. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Zimny budyń ucieramy z masłem dodając budyń do masła nie odwrotnie. Następnie dzielimy masę na 2 części i do jednej z nich dodajemy masę kajmakową. Mieszamy.
Formę wykładamy folią spożywczą, na spód kładziemy 1 warstwę ciastek, masę kokosową, ciastka masa kajmakowo - kokosowa, ciastka, polewa z rozpuszczonej w mleku białej czekolady.




1 komentarz:

  1. Ciasta bez pieczenia uwielbiam, zawsze ratują gdy ma się gości, a nie ma czasu na pieczenie. Do wykorzystania na najbliższe spotkanie ze znajomymi. Wygląda obłędnie i zestaw smaków bardzo pasuje :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger