Słodkie spiralki
z ciasta parzonego

Słodkie spiralki jak gniazda poznańskie

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na około 20-25 sztuk:
1 szklanka wody (250 ml)
1/4 kostki masła (50 g)
3 łyżki cukru
1.5 szklanki mąki (200 g)
2 jajka
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Składniki

  • Składniki na około 20-25 sztuk:

  • Dodatkowo:

Opis dania

Udostępnij

Cześć! W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na słodkie spiralki, które doskonale sprawdzą się jako świetny deser, słodka przekąska karnawałowa i ciastko na ostatki. Ciasteczka spiralki przygotowuje się bardzo szybko, a sam przepis na te ciasteczka nie jest skomplikowany. 🙂 Słodkie spiralki smakiem przypominają popularne gniazdka poznańskie – nawet wyglądają podobnie! Spiralki można posypać pudrem, polukrować lub polać czekoladą. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie ciasta parzonego:

Wodę z cukrem i masłem zagotować. Do gorącej masy dodać przesianą przez sito mąkę i dokładnie wymieszać - ciasto powinno być nieco gumowate i gładkie. Ciasto parzone odstawić do wystudzenia.

2
Gotowe

Do przestudzonego ciasta dodać jajka i całość zmiksować, do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką gwiazdki. Ciasteczka wyciskać na pergamin, formując kształt spiralki.

3
Gotowe

W rondelku rozgrzać olej. Aby sprawdzić, czy olej jest dobrze nagrzany, wystarczy zanurzyć w nim drewnianą łyżkę - jeśli na oleju wokół łyżki tworzą się bąbelki, olej jest odpowiednio nagrzany.

Na dobrze rozgrzany olej delikatnie zsuwać uformowane ciastka, smażyć z obu stron na złocisty kolor. Usmażone spiralki odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać polukrowane lub posypane cukrem pudrem.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Przepis na piernik staropolski dojrzewający
poprzedni
Piernik staropolski dojrzewający
Kulki marcepanowe
następny
Kulki marcepanowe w czekoladzie

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj