Składniki
Składniki na około 20-25 sztuk:
- 1 szklanka wody(250 ml)
- 1/4 kostki masła(50 g)
- 3 łyżki cukru
- 1.5 szklanki mąki(200 g)
- 2 jajka
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Opis dania
Cześć! W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na słodkie spiralki, które doskonale sprawdzą się jako świetny deser, słodka przekąska karnawałowa i ciastko na ostatki. Ciasteczka spiralki przygotowuje się bardzo szybko, a sam przepis na te ciasteczka nie jest skomplikowany. 🙂 Słodkie spiralki smakiem przypominają popularne gniazdka poznańskie – nawet wyglądają podobnie! Spiralki można posypać pudrem, polukrować lub polać czekoladą. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie ciasta parzonego:Wodę z cukrem i masłem zagotować. Do gorącej masy dodać przesianą przez sito mąkę i dokładnie wymieszać - ciasto powinno być nieco gumowate i gładkie. Ciasto parzone odstawić do wystudzenia. |
2 Gotowe | Do przestudzonego ciasta dodać jajka i całość zmiksować, do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką gwiazdki. Ciasteczka wyciskać na pergamin, formując kształt spiralki. |
3 Gotowe | W rondelku rozgrzać olej. Aby sprawdzić, czy olej jest dobrze nagrzany, wystarczy zanurzyć w nim drewnianą łyżkę - jeśli na oleju wokół łyżki tworzą się bąbelki, olej jest odpowiednio nagrzany. Na dobrze rozgrzany olej delikatnie zsuwać uformowane ciastka, smażyć z obu stron na złocisty kolor. Usmażone spiralki odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać polukrowane lub posypane cukrem pudrem. |
Komentarze Ukryj komentarze
Bardzo prosty i szybki przepis na przekąskę do kawy 🙂