niedziela, 13 stycznia 2019

Kociołek rozmaitości z żeberkami i kapustą


Mój drugi kociołek rozmaitości to propozycja dania jednogarnkowego z  żeberkami i pieczoną kapustą. W piekarniku dusimy żeberka z dodatkiem pysznej kapusty z grzybami. Powstały w ten sposób bigos jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Stanowi świetny dodatek do żeberek, ale też jest bardzo dobry jako oddzielne danie. Całość nie wymaga skomplikowanych przygotowań i tylko jednego garnka lub naczynia żaroodpornego.

ŻEBERKA DUSZONE z KAPUSTĄ

Składniki:
500 g kapusty kiszonej
8-10 żeberek (1 większy pasek)
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
30 g suszonych grzybów 
1/2 łyżeczki miodu
2 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki majeranku
3 łyżki sosu sojowego
4 łyżki whiskey (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
2 łyżki mąki
2 szklanki bulionu

Przygotowanie:
Mięso kroimy na kawałki po 2 żeberka. Każdy kawałek nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz posypujemy majerankiem, odstawiamy na godzinę.
Do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub garnka do zapiekania na dno wkładamy cebulę pokrojoną w ósemki, liście laurowe, ziele angielskie, namoczone suszone grzyby oraz żeberka w przyprawach. Posypujemy tymiankiem (posiekanym świeżym lub suszonym). 
Do bulionu dodajemy sos sojowy, miód oraz whiskey przelewamy do naczynia z żeberkami. Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. 
Dusimy 1-1,5 godziny, przewracając mięso od czasu do czasu.
Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojoną, odciśniętą kiszoną kapustę i pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut. Pod koniec duszenia do kapusty dodajemy mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości wody, mieszamy i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5 minut, aż sos zgęstnieje.

 Inspirację do tego przepisu znalazłam tu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz