FILET Z INDYKA SMAŻONY: przepis na soczyste sznycle z indyka
/
0
Sznycle z indyka smażone w chrupiącej panierce. |
Przepis na smażone filety z indyka.
Soczyste sznycle z indyka smażone w chrupiącej panierce na obiad. Pyszne sznycle marynowane w soku z pomarańczy, przyprawione przyprawą do gyrosa, rozmarynem i oregano. Absolutnie rewelacyjny smażony filet z indyka. Najlepszy z pieczonymi ziemniakami i sezonową surówką.
Jak zrobić smażone filety z indyka - wypróbowany, prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.
Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.
-----------------------------------
Liczba porcji : 4-6
Czas przygotowania : 30 minut*
-----------------------------------
*oprócz czasu na marynowanie mięsa
Oto składniki i przyprawy na marynowane i smażone filety z indyka:
- 1 kg zgrabnego filetu z indyka
- 1/2 pomarańczy pokrojonej w plastry
- 2 jajka
- bułka tarta do panierowania
- tłuszcz do smażenia
marynata na kotlety z indyka:
- 1/2 filiżanki dobrej oliwy
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 płaska łyżeczka oregano
- szczypta rozmarynu
- 2 łyżki przyprawy do gyrosa
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE filetów z indyka na obiad:
Krok 1.
Filet z indyka oczyszczamy z błonek i kostek, myjemy, wycieramy skropioną octem ściereczką.
Krok 2.
Mięso kroimy w plastry (ok. 6 szt.), delikatnie rozbijamy drewnianym (ważne!) tłuczkiem.
Krok 3.
Przygotowujemy marynatę: do miseczki z oliwą dodajemy przyprawę do gyrosa, odrobinę rozmarynu, oregano, sok z pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie), mieszamy.
Krok 4.
Sznycle z indyka dokładnie smarujemy przygotowaną marynatą, obkładamy plasterkami pomarańczy, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny.
Krok 4.
Zamarynowane kotlety z indyka panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złocistobrązowy kolor.
Smażone filety z indyka podajemy z ziemniakami z wody lub frytkami oraz sezonową sałatką. Obficie posypujemy zieleniną.
Smacznego :)
Filet z indyka smażony fot. MKK |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz