niedziela, 13 stycznia 2019

Kotlety schabowe z pieczarkami


Sąsiedzi w niedzielę nadają alfabetem morse’a? Nadawajcie z nimi, a rodzinę zaskoczcie wnętrzem kotletów schabowych ;)














Składniki

  • 4 kotlety schabowe po 250 g
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 150 ml mleka
  • smalec wieprzowy
  • 6 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka do jajek
  • 10 łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz

    Przygotowanie



    1. Kotlety cienko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.
      Pieczarki kroimy i razem z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dolewamy mleko, wsypujemy lubczyk i dusimy na wolnym ogniu, do momentu odparowania. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
      Na środek każdego kotleta umieszczamy farsz, kotlety składamy na pół, rozpłaszczamy.
      Następnie obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku z mlekiem, solą i pieprzem oraz w bułce tartej.
      Smażymy na rozgrzanym smalcu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz