niedziela, 13 stycznia 2019

Zupa mięsna z brukselką


Bardzo spodobała nam się karkówka, która rozpada się w ustach. Postanowiliśmy przyrządzić na niej zupę, która w zasadzie robi się sama.













Składniki

  • 600 g karkówki wieprzowej
  • 2 litry bulionu wołowego
  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 180 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g brukselki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • cukier
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Karkówkę kroimy na plastry. Oprószamy cukrem, solą i pieprzem. Przekładamy do rozgrzanego garnka, obsmażamy i zalewamy gorącym bulionem, zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Dusimy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Mięso szarpiemy widelcami.
      Następnie dodajemy pokrojone na kawałki ziemniaki, posiekaną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, gotujemy 20 min, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, oczyszczone brukselki i gotujemy do ich miękkości.
      Mąkę podsmażamy na rozgrzanym maśle, dodajemy wywar, rozrabiamy i dajemy do całości, dokładnie rozprowadzając. Zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz