niedziela, 13 stycznia 2019

ORZEŹWIAJĄCY TORT KARNAWAŁOWY

Składniki:
Biszkopt jasny:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
Masa budyniowa cytrynowa:
  • 2 opakowania budyni śmietankowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 0,5 litra mleka
  • 2 cytryny
  • 1 olejek spirytusowy cytrynowy
Masa budyniowa kakaowa:
  • 2 opakowania budyni czekoladowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 0,5 litra mleka
  • 1 - 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 olejek spirytusowy rumowy
Nasączenie:
  • 1 litr przygotowanej wody
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 200 ml mocnej herbaty earl grey 
  • 1 olejek spirytusowy arakowy
  • 1 olejek spirytusowy rumowy
  • odrobina cukru do smaku
Przygotowanie:
Biszkopt jasny - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Biszkopt ciemny- na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Nasączenie -  4 torebki herbaty earl grey zaparzyć w 200 ml wody. Wycisnąć sok z 1 cytryny. Do przygotowanej wody wlać esencję herbacianą, sok wyciśnięty z cytryny i olejek spirytusowy arakowy i rumowy. Na koniec doprawić cukrem do smaku. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Masa budyniowa cytrynowa - 2 opakowania budyni śmietankowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać sok wyciśnięty z cytryny i olejek spirytusowy cytrynowy. Dobrze wymieszać.

Masa budyniowa kakaowa - 2 opakowania budyni czekoladowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać l łyżkę kakao i olejek spirytusowy rumowy. Dobrze wymieszać. 

Przełożenie:
Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej. Biszkopt jasny i ciemny przekroić na 2 części. Dolny spód biszkopta jasnego nasączyć według uznania esencją i wyłożyć 1/2 masy kakaowej. Na masę kakaową położyć ciemny biszkopt, nasączyć i posmarować 1/2 masy cytrynowej. Kolejno na masę cytrynową położyć jasny blat biszkopta, który nasączyć i wyłożyć pozostały krem kakaowy. Na wierzch ułożyć ostatni blat ciasta kakaowego, nasączyć i rozsmarować resztę kremy cytrynowego pamiętając, aby zostawić trochę kremu na posmarowanie boków tortu. Na koniec tort ozdobić według uznania. 

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print