Faworki bite wałkiem

 

 

 

 

 

Faworki bite wałkiem

 

 

 

 

 

Faworki – popularny w karnawale deser z ciasta smażonego w głębokim oleju, podawane oprószone cukrem pudrem.

Dzisiaj mam dla was przepis na najlepsze, tradycyjne faworki, delikatne, kruche, pyszne a cały sekret tkwi w cieście, które poprzez bicie wałkiem napowietrzamy tak, że potem przy smażeniu powstają w faworkach poduszeczki (pęcherzyki), dzięki którym ciasto jest super kruche.

 

 

 

 

PRZEPIS NA FAWORKI BITE WAŁKIEM

Składniki na faworki bite wałkiem:

500g mąki

szczypta soli

2 łyżki cukru pudru

2 jajka

1 łyżka spirytusu

0,5 szkl kwaśnej śmietany

ok 1 kg smalcu do smażenia

 

 

Jak zrobić faworki bite wałkiem:

Mąkę mieszamy z cukrem, solą.

Dodajemy jajka, spirytus, śmietanę, mieszamy i zaczynamy zagniatać ciasto. Ciasto musi być elastyczne, dość gęste. Wyrabiamy aż składniki idealnie połączą się (ja używam robota planetarnego z końcówką – hakiem do wyrabiania ciasta).

Ciasto trzeba napowietrzyć, by potem przy pieczeniu powstawały pęcherzyki powierza w nim, nadając faworkom kruchość. Należy ciasto składać na pół i na pół kilka razy a potem tłuc wałkiem do ciasta kilka minut.

Ciasto napowietrzone wałkujemy jak najcieniej – to również jest warunkiem kruchości i delikatności wypieku (można posłużyć się maszynką do makaronu).

Ciasto kroimy w prostokąty, w środku przecinamy dziurkę i przez nią przekładamy jeden koniec faworka.

Faworki smażymy krótko w rozgrzanym smalcu na złoto z obu stron, przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Kiedy ostygną oprószamy cukrem pudrem.



Faworki bite wałkiem

 

 

 

 

 

najlepsze_faworki  Najlepsze faworki

 

Faworki bez nabiału  Faworki bez nabiału

 

faworki  Faworki Kokardki

 

Najtańsze faworki – przepis z filmem

faworki  Faworki na winie

 

Faworki z ciasta francuskiego  Faworki z ciasta francuskiego

 

Róże karnawałowe – najszybszy przepis  Róże karnawałowe – najszybszy przepis

 

chrust_lany  Chrust lany

 

 

pączki  Pączki