DANIA GŁÓWNE

Gulasz z szynki z pieczarkami | ksiega-smaku.pl

Gulasz z szynki z pieczarkami

Klasyczny przepis na gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką czyli danie wodzące się z kuchni węgierskiej.

Gulasz z szynki z pieczarkami

Składniki:

  • 80dag szynka wieprzowa
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta chili
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 250g pieczarek
  • łyżka masła
  • 1 papryka czerwona

 

Gulasz z szynki z pieczarkami

Przygotowanie:

  1. Szynkę płuczemy, oczyszczamy z błon, i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojone mięso, oprószamy solą, pieprzem i obsmażamy na złoty kolor z każdej strony.
  2. W między czasie obieramy cebulę i kroimy w grubą kostkę, ząbki czosnku rozgniatamy, siekamy i dodajemy do karkówki, chwilę razem smażymy, następnie całość oprószamy jedną łyżką mąki, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę.
  3. Obsmażone mięso przekładamy do większego garnka, zalewamy ½ L wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, dodatkowo dodajemy szczyptę chili i płaską łyżeczkę słodkiej papryki w proszku.
  4. Pieczarki płuczemy, obieramy i kroimy w grube pół talarki, na patelni roztapiamy masło i obsmażamy grzyby. Ze świeżej papryki wydrążamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w grubą kostkę.
  5. Paprykę i obsmażone pieczarki przekładamy do garnka z mięsem i całość gotujemy przez ok. 70 -80 minut, co jakiś czas mieszając aby gulasz się nie przypalił.

Gotowy gulasz podajemy z kaszą jęczmienną lub gryczaną. Smacznego

Gulasz z szynki z pieczarkami

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Roladki schabowe z boczkiem

Karczek pieczony w rękawie foliowym

Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis

Summary
recipe image
Recipe Name
Gulasz z szynki z pieczarkami
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *