Szukaj na tym blogu

czwartek, 10 stycznia 2019

Sznycle z indyka w towarzystwie warzyw



Mamy środek zimy. O tej porze roku znakomicie sprawdzają się mrożone warzywa. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i można czarować z nich pyszne kompozycje. Polecam wszystkim zapracowanym gospodyniom :) 

Składniki:
-4 sznycle z indyka
-1/2 opakowania mrożonej marchewki mini
-1/2 opakowania mrożonych różyczek brokułu 
-1 łyżeczka masła
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżeczka soku z cytryny 
-4 łyżki kaszy kuskus
-1 łyżeczka suszonej jarzynki
-1/2 główki cebuli
-maggi 
-pieprz
-sól
-olej rzepakowy
-dowolne zioła do posypania mięsa
Marchewkę włożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, dusić pod przykryciem 5 minut. Następnie dodać różyczki brokułu, masło i cukier oraz szczyptę soli, dusić jeszcze 5 minut. Pod koniec dodać sok z cytryny.
Kaszę zalać 1/4 gorącej wody, dodać jarzynkę, zamieszać i odstawić pod przykryciem na 5 minut. 
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie wsypać napęczniałą  kaszę i wymieszać. 
Grillową patelnię wysmarować delikatnie olejem i dobrze rozgrzać. Sznycle rozbić cienko i grillować z jednej strony na rumiano, przekręcić na drugą stronę i skropić przyprawą  maggi oraz posypać ulubionymi ziołami. Chwilę jeszcze grillować. Wyłożyć na talerz wraz z warzywami, kaszą kuskus. Dobrze będzie dołożyć do dania wyrazisty dodatek. U mnie były to marynowane szparagi, ale równie dobrze sprawdzi się kiszony lub konserwowy ogórek.
Bądź fit na wiosnę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz