Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KOTLETY POŻARSKIE

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety pożarskie fot. Moja



Przepis na najlepsze kotlety pożarskie. 


Klasyczny przepis na kotlety pożarskie z piersi kurczaka lub indyka. Klasyczny i wyjątkowy przepis na drobiowe kotlety z koperkiem  oraz pianą ubitą z białek, dzięki której kotleciki są bardzo puszyste i delikatne. Wspaniałe danie na obiad dla całej rodziny. Najlepsze kotlety pożarskie z ziemniakami oraz surówką z marchewki i jabłka lub buraczkami na ciepło. Można je  podać z  sosem chilli lub keczupem. Polecam!


Jak zrobić kotlety pożarskie - wypróbowany prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


Korzystajcie z przepisu na kotlety pożarskie i ulepszajcie go :) Polecam.


Oto składniki i przyprawy na kotlety pożarskie.



www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety pożarskie fot. Moja Książka Kucharska


--------------------------------------

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut
--------------------------------------


SKŁADNIKI na kotlety pożarskie:



  • 600g mięsa z drobiu (filet z kurczaka lub indyka )


  • 2-3 kopiaste łyżki bułki tartej


  • 100ml mleka


  • 2 jajka + 1 jajko do panierowania


  • 1 łyżka posiekanego koperku


  • sól


  • pieprz


  • mąka i bułka tarta do panierowania kotletów


  • tłuszcz do smażenia








Przepis na kotlety pożarskie.


www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety pożarskie fot. Moja Książka Kucharska


PRZYGOTOWANIE kotletów pożarskich - przepis krok po kroku:


Krok 1.

Bułkę tartą moczymy w mleku, po namoczeniu siekamy razem z mięsem lub mielimy.

Krok 2.

Dwa żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

Krok 3.

Mięso mieszamy z 2 żółtkami i koperkiem, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy z ubitymi białkami.

Krok 4.
Nabieramy łyżką masę, z pomocą drugiej łyżki formujemy z niej owalne kotlety, kładziemy je na talerzu z mąką, obtaczamy je w niej, następnie panierujemy w jajku roztrzepanym z 1 łyżką wody i w tartej bułce.

Krok 5.

Gotowe kotleciki smażymy na tłuszczu na rumiany kolor, następnie dosmażamy na niewielkim ogniu po 5 minut z jednej i drugiej strony.

Kotleciki podajemy z ziemniakami i sezonową sałatką lub z kalafiorem albo zielonym groszkiem i sosem grzybowym.



Z czym podać kotlety pożarskie.

Oto kilka pomysłów na obiad :


Smacznego :)



www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety pożarskie fot. Moja Książka Kucharska




2 komentarze:

  1. wyglądają przeapetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA16 stycznia

      I takie właśnie są :) Polecam!
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger