środa, 9 stycznia 2019

Sos domowy w 5 minut





      
   Składniki

  • 1 mała szalotka
  • ¼ szklanki octu jabłkowego
  • 1/3 szklanki ekstra oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2-3 ząbki czosnku opcjonalnie





     Wykonanie
    Domowy sos jest tak prosty, że nigdy nie wrócisz do kupnego .
    Szalotkę obrać i pokroić w cząstki, dodać olej, ocet, musztarda, miód, sól i pieprz ,czosnek i zmiksować na gładko. 
    Używać natychmiast lub przechowywać w szczelnym słoiku w lodówce do 1 tygodnia. Doprowadzić do temperatury pokojowej przed podaniem, jeśli stwardnieje w zimnej lodowce.
    U mnie w pojemnikach szpinak,grzanki warzywa i mieso widoczne na fotkach,ziarna dyni i orzechy pinii,wszystko zalane sosem  i drugie śniadanie gotowe.....
    moja córka nie lubi kanapek...... a takie śniadanko zje.....

2 komentarze:

  1. Zawsze jestem za tym, aby robić domowe wersje posiłków/sosów/dipów/przekąsek. Zawsze wyjdzie nam to na zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń

777pepin777@gmail.com