Mleczna zupa dyniowa

Kupując jesienią dynię, zawsze część mrożę. Obieram, oczyszczam z gniazda nasiennego, kroję w grubą kostkę i mrożę. W ten sposób przygotowuję dynię, którą wyciągam z zamrażarki zimą i przygotowuję szybki obiad. Tym razem mleczna zupa dyniowa. Powiem szczerze, że nie jest to moja faworytka wśród zup dyniowych, jednak wolę klasyczny krem, ale mój mąż ją uwielbia. Dlatego od czasu ją przygotowuję. Zupa gotowa w 30 minut.



Składniki:
1/2 kg dyni
mleko
1/2 szklanki zacierki
1 płaska łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki curry
odrobina soli

Ponadto:
orzechy nerkowca
żurawina
winogrono

Dynię świeżą lub mrożoną umieszczamy w garnku. Zalewamy mlekiem w takiej ilości, aby przykryć dynię. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy cukrem, solą oraz curry. Blendujemy na jednolity krem. Dodajemy zacierkę i gotujemy jeszcze przez ok 10 minut. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy odrobinę mleka. 

Orzechu nerkowca kroimy w kostkę. Owocami i orzechami posypujemy zupę. 

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty