panna cotta z galaretką

5374

składniki na ok. 6 szt:
1 galaretka wiśniowa
375 ml gorącej wody
225 ml śmietanki kremówki 30%
75 ml mleka
90 g czekolady białej
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny + 2 i 1/2 łyżeczki gorącej wody
dodatkowo:
ok. 100 ml śmietanki kremówki 30%
1/2 łyżki cukru pudru
trochę startej białej czekolady

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Zimną galaretkę przelewamy do małych szklaneczek (jeśli chcemy aby była zastygnięta ukośnie, szklaneczki umieszczamy pochylone np. w formie na muffinki). Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. W rondelku mieszamy śmietankę z mlekiem, wstawiamy na ogień i doprowadzamy do zagotowania. Zestawiamy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy połamaną czekoladę, pozostawiamy na chwilkę a następnie mieszamy do połączenia się. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, od czasu do czasu mieszając, a następnie wylewamy na zastygniętą galaretkę i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Wykładamy na wierzch, każdego deseru i posypujemy startą czekoladą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here