Jak zrobić idealnego, niewymagającego pracy, pysznego burgera? Wystarczą pięć składników, sól i pieprz. Burgery można usmażyć, zgrilować, albo upiec. Ma on tę wspaniałą właściwość, że bardzo lubią go dzieci.

Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2

Oprócz rozmaitych różnic dzielących ludzi, ze względów politycznych, ideologicznych, zapatrywań, przekonań, przekory i zwykłego „a ja uważam, że jest inaczej”, jeden podział ma dość istotne znaczenie dla amatorów hamburgerów. Otóż hamburgożercy dzielą się na tych, którzy dodają smażonej cebulki do mięsa i na tych, którzy uważają to za herezję.

Nam obydwie opcje są bliskie i korzystamy z nich w zależności od surowca; mięso wołowe nigdy nie zostanie skalane kontaktem z cebulą, za to indykowi, kurczakowi, baraninie mariaż z cebulą jak najbardziej służy, bo ładnie aromatyzuje mięso.
Zazwyczaj cebula występuje w formie drobno posiekanej, przesmażonej na złoto na maśle. Co jednak powiecie na surową, startą na tarce cebulę? Jeśli nie próbowaliście, spróbujcie, przy czym, to ważne, do mięsa warto dodać tylko starty miąższ, bez soku, jaki wytworzy się podczas ścierania. Cebula ma wtedy łagodniejszy, nie tak wyrazisty smak.

Surowa cebula to jeden ciekawy składnik hamburgera jakim chcemy was zainteresować. Drugim jest sos Worcester – przyprawa dość niezwykła, bo pozornie nie ma ani smaku, ani aromatu, dopiero kiedy zostanie dodana do potrawy, rozwija pełny bukiet smaków. Sos jest słonawy, lekko karmelowy, z nutą goryczki, jak w najciemniejszym staucie.
I wreszcie trzeci składnik – ketchup, który dodaje lekkości i słodyczy burgerom.
Cały zestaw dodatków tworzy idealnie zgraną kompozycję smakową, która z indyka wydobywa wszystko co najlepsze. Przygotowanego w ten sposób indyka można usmażyć, upiec na grilu lub w piekarniku. W każdej wersji jest pyszny.

Przepis pochodzi z serwisy cooking.nytimes.com

Składniki:

  • Indyk mielony 0,5 kg
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
  • Kilka łyżek posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Krok 1
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Do misy wyłóż mięso. Dodaj do niego 2 łyżki ketchupu, 1 łyżkę sosu Worcester, płaską łyżeczkę soli i pieprzu, posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie całość. Uformuj sześć niedużych burgerów.

Krok 2
Wyłóż burgery na tackę do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15-18 minut.
Podawaj jak klasyczne burgery w przekrojonej bułce lub, jak my, z pieczonymi pieczarkami, szpinakiem i ryżem.