Frytki z batatów z piekarnika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frytki z batatów z piekarnika

 

 

 



Bardzo smaczna przekąska lub dodatek do obiadu a robi się je naprawdę bardzo szybko i łatwo.

W takiej pieczonej formie to nie tylko pyszne ale też zdrowe danie.

 

 

 

 

PRZEPIS NA FRYTKI Z BATATÓW Z PIEKARNIKA

Składniki na frytki z batatów z piekarnika:

2-3 bataty

2 łyżki oleju roślinnego

sól himalajska

ulubione przyprawy i zioła – ja użyłam po 2 szczypty słodkiej papryki, cynamonu, oregano, tymianku

 

Jak zrobić frytki z batatów z piekarnika:

Bataty obieramy cienko i kroimy najpierw w plastry a potem te w słupki, myjemy, osuszamy.

Ziemniaki wrzucamy do miski, polewamy olejem, oprószamy przyprawami i mieszamy wszystko.

Frytki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko nie mata silikonową do pieczenia bo frytki zaparują i nie będą smaczne).

Pieczemy ok 30 min w 200 stopniach z termoobiegiem.



 

 

Frytki z batatów z piekarnika