Pyszne koreczki z mięsa mielonego nadziewanego mozzarellą to pyszna przekąska nie tylko na imprezę. Sylwester już za nami, ale karnawał jeszcze trwa, więc polecam je wypróbować :) Równie świetnie sprawdzą się jako przekąska do pracy, czy do oglądania filmu :)
Imprezowe koreczki z mięsa mielonego nadziewanego mozzarellą:
Imprezowe koreczki z mięsa mielonego nadziewanego mozzarellą – Składniki na klopsiki:
- 250 g mięsa mielonego z piersi indyka
- 1 łyżeczka bułki tartej
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- sól i pieprz do smaku
- 8 małych kuleczek mozzarelli mini
- mąka pszenna do otoczenia klopsików
- olej rzepakowy lub oliwa do smażenia
Imprezowe koreczki z mięsa mielonego nadziewanego mozzarellą – Pozostałe składniki:
- 8 pomidorków koktajlowych
- 8 listków świeżej bazylii
- 8 wykałaczek
Przepis na imprezowe koreczki z mięsa mielonego nadziewanego mozzarellą:
- Mięso mielone wymieszać z przyprawami (papryką słodką, suszoną bazylią, czosnkiem), dodać bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Wyrobić mięso na jednolitą masę. Następnie podzielić je na 8 porcji. Uformować 8 kulek z mięsa, a następnie je spłaszczyć. W środku ułożyć kulkę mozzarelli, a następnie otoczyć ją mięsem i uformować klopsik z mozzarellą w środku. Powtórzyć tak z resztą mięsa.
- Każdy klopsik otoczyć w mące.
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć klopsiki na rumiano ze wszystkich stron. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i lekko przestudzić.
- Na każdą wykałaczkę nadziać najpierw pomidorka koktajlowego, następnie listek bazylii, a na koniec klopsiki z mozzarellą w środku.
- Z powyższych składników wychodzi 8 mięsnych koreczków. Można je jeść od razu lub serwować z ulubionym sosem, np. czosnkowym. Smacznego!