Zielone naleśniki z rukolą, kozim serem, pieczarkami i pomidorkami | Mienta blog
Naleśniki i placki, Warzywa

Zielone naleśniki z rukolą, kozim serem, pieczarkami i pomidorkami

Gdy ktoś rzuca hasło „twoja ulubiona potrawa” to nie muszę zastanawiać się dwa razy. To jasne jak słońce, że zawsze wskażę na naleśniki. Tym razem przyrządziłam naleśniki inspirowane naturą. A kojarzą mi się z nią świeże zioła, warzywa, owoce i grzyby. To wszystko z dodatkiem jednego z moich ulubionych serów stworzyło bogatą i spójną w smaku kompozycję. Zielone, szpinakowo-miętowe naleśniki wypełniłam rukolą i pleśniowym serem kozim. Podałam je z pieczarkami i pomidorkami podsmażonymi na cytrynowym maśle. Do tego szczypta (a może kilka) naturalnych przypraw, świeże truskawki, świeże zioła i można rozkoszować się przepysznym i kolorowym daniem. Na zdrowie!

zielone nalesniki z rukola kozim serem pieczarkami i pomidorkami 1 - Zielone naleśniki z rukolą, kozim serem, pieczarkami i pomidorkamizielone nalesniki z rukola kozim serem pieczarkami i pomidorkami 2 - Zielone naleśniki z rukolą, kozim serem, pieczarkami i pomidorkamizielone nalesniki z rukola kozim serem pieczarkami i pomidorkami 3 - Zielone naleśniki z rukolą, kozim serem, pieczarkami i pomidorkami

naleśniki:

  • dwie garści świeżego szpinaku (ok 100 g)
  • 6-7 listków świeżej mięty
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 3/4 szklanki mleka 2%
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów
  • odrobina oleju do natłuszczenia patelni

nadzienie:

  • 100 g rukoli
  • 150 g sera pleśniowego koziego

dodatkowo:

  • łyżka masła klarowanego
  • łyżka soku z cytryny
  • 250 g mini pieczarek
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • łyżka przyprawy Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów
  • kilka truskawek
  • łyżeczka czarnuszki
  • świeża bazylia
  • świeża mięta

zielone nalesniki z rukola kozim serem pieczarkami i pomidorkami 5 - Zielone naleśniki z rukolą, kozim serem, pieczarkami i pomidorkamizielone nalesniki z rukola kozim serem pieczarkami i pomidorkami 6 - Zielone naleśniki z rukolą, kozim serem, pieczarkami i pomidorkamizielone nalesniki z rukola kozim serem pieczarkami i pomidorkami 4 - Zielone naleśniki z rukolą, kozim serem, pieczarkami i pomidorkami

Szpinak i miętę dokładnie myjemy.

Miksujemy go z woda i mlekiem.

Dodajemy jajka, przyprawę Vegeta Natur i mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką aż powstanie gęsta, gładka masa.

Na lekko natłuszczonej patelni smażymy małe naleśniki (10 sztuk).

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy sok z cytryny i od razu podsmażamy obrane pieczarki.

Gdy zmiękną, dodajemy pomidorki koktajlowe i przyprawę Vegeta Natur.

Chwilę podsmażamy, aż pieczarki się przyrumienią.

Naleśniki wypełniamy rukolą i dwoma plasterkami sera pleśniowego.

Podajemy z ciepłymi dodatkami oraz pokrojonymi truskawkami i listkami świeżej bazylli i mięty.

Posypujemy odrobiną czarnuszki.

Smacznego :)

zielone nalesniki z rukola kozim serem pieczarkami i pomidorkami 7 - Zielone naleśniki z rukolą, kozim serem, pieczarkami i pomidorkamizielone nalesniki z rukola kozim serem pieczarkami i pomidorkami 8 - Zielone naleśniki z rukolą, kozim serem, pieczarkami i pomidorkamizielone nalesniki z rukola kozim serem pieczarkami i pomidorkami 9 - Zielone naleśniki z rukolą, kozim serem, pieczarkami i pomidorkami

38embed Ld7xCR7veOecxMi9BacB1j8o02Eu0Qzz - Zielone naleśniki z rukolą, kozim serem, pieczarkami i pomidorkami

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

6 komentarzy

  • Skomentuj Maksymilian Rudnicki 08/01/2019 at 14:50

    Ależ piękny kolor naleśników! :) Też uwielbiam naleśniki, bo można je przygotować na tak wiele sposobów!

    • Skomentuj Mienta 08/01/2019 at 22:19

      Nieskończone pole do popisu :) Chyba nigdy się nie znudzą. Dziękuję!

  • Skomentuj Alicja Modrawska 10/01/2019 at 11:58

    Tak kolorowo się tam zrobiło z tymi wszystkimi dodatkami, że człowiek może pomyśleć, że to lato lub wiosna do nas zawitały! Świetny pomysł na naleśniki (i sposób na przemycenie szpinaku) :))

    • Skomentuj Mienta 13/01/2019 at 17:32

      Cieszę się, że danie się spodobało. Lubimy mieć wiosnę na talerzu :)

  • Skomentuj CookUp 14/01/2019 at 07:34

    To jest wiosna na talerzu, czyli dokładnie to, czego potrzebujemy, gdy za oknem szara i chłodna zima. A zdjęcia jak zwykle u Ciebie takie, że mamy wrażenie, że styczeń naprawdę się kończy! :)

    • Skomentuj Mienta 14/01/2019 at 09:43

      Dziękuję! Chciałabym, żeby to co na moim talerzu, miało jakieś przełożenie na to co za oknem ;)

    Komentuj