Ciasteczka/ Desery/ Na szybko/ Przekąski/ Wypieki

Kakaowe ciastka owsiane z orzechami

kakaowe ciastka owsiane
4.2/5 - (13 )

Kakaowe ciastka owsiane z orzechami i rodzynkami to błyskawiczna słodka przekąska, która na pewno skradnie Wasze podniebienia. Zrobienie tych ciasteczek jest ekspresowe i banalnie proste. Na przygotowanie składników potrzebujemy dosłownie kilka minut, a 15 minut na pieczenie. Także w niecałe pół godziny możecie cieszyć się blachą pysznych ciach! Te ciasteczka nie mają w sobie grama cukru lecz miód, także możemy uznać, że ich słodycz jest w pełni naturalna 🙂 Poniższy przepis możecie modyfikować dowolnie o dodatki. Zamiast orzechów możecie dodać migdałów, a zamiast rodzynek suszonych śliwek – co kto lubi. Nie bójcie się eksperymentów! Zajrzyjcie także po przepis na Ciasteczka owsiane z żurawiną.

Przepis na kakaowe ciastka owsiane

Drukuj przepis
Porcji: 16 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 3 łyżki miodu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki kakao
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • papier do pieczenia

Przepis

1

Miękkie masło, jajko oraz miód dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy błyskawiczne płatki owsiane, mieszamy do powstania jednolitej masy.

2

Następnie dodajemy kakao, posiekane orzechy i rodzynki - dokładnie mieszamy, aby powstała kleista "papka".

3

Z powstałej masy lepimy kulki wielkości 1/3 dłoni, delikatnie je rozgniatamy i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 160 stopni (termoobieg) na 15 minut, do zrumienienia.

kakaowe ciastka owsiane
kakaowe ciastka owsiane
  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top