poniedziałek, 7 stycznia 2019

Gorąca gęsta czekolada


Dzień dobry i rok dobry:) Niełatwo jest porzucić poświąteczne lenistwo i wrócić do codziennych obowiązków. Za oknem piękna zima, śnieżna, mroźna, w taką pogodę gorąca czekoladą smakuje wyjątkowo, niezależnie gdzie ją pijemy (albo jemy) - czy to na alpejskim stoku wśród tłumu narciarzy, czy w przytulnej knajpce na starym mieście, czy w domu przy kominku z książką... No właśnie, wolicie czekoladę do picia czy raczej do wyjadania z kubka? Ja zdecydowanie wybieram drugi wariant. Uwielbiam gdy czekolada jest gęsta jak kisiel lub budyń, żeby móc delektować się nią łyżeczka po łyżeczce. I wcale nie musi przykrywać ją warstwa pianek marshmallow albo czapa bitej śmietanki. Dobra gorzka czekolada wystarczy:)


Gorąca gęsta czekolada 

Składniki:
1 szklanka mleka
30g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka kakao
1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka domowego syropu malinowego lub wiśniowego
do dekoracji: czekoladowe kulki
opcjonalnie: przyprawy korzenne, łyżka rumu

Kakao wymieszać ze skrobią, syropem oraz 2 łyżkami mleka. Czekoladę posiekać. Mleko zagotować, do mleka wsypać czekoladę (i szczyptę przypraw, jeśli chcemy uzyskać lekko piernikowy smak), mieszać rózgą, aż czekolada się rozpuści. Wlać kakao, dalej mieszać, aż uzyskamy gładką konsystencję kisielu. Na koniec można dodać łyżkę rumu (w wersji dla dorosłych).
Czekoladę przelać do kubka, podawać od razu.
Ciepłego dnia!
 

3 komentarze:

  1. marzę o kubku takiej czekolady:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W 2019 jestem zdecydowaną fanką takich pyszności. Ale bym takową czekoladkę zjadła - choć właściwie wypila.
    Wygląda wspaniale i na pewno jest przepyszna.
    Pozdrawiam serdecznie, zaginiona Megly ;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj