Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Sernik z brzoskwiniami

Sernik klasyczny i bardzo tradycyjny. Smaczny i aromatyczny. Moim zdaniem jeden z najlepszych jaki kiedykolwiek powstał. Każdy z nas się nim zajadał. Każdy z nas za jego smak.
Sernik z brzoskwiniami to wypiek bardzo uniwersalny. Moja wersja tego wypieku pachnie brzoskwiniami i wanilią. Jest to jedno z moich ulubionych połączeń. Doskonały sernik na ważne uroczystości. Takie jak chrzciny czy rocznice. Doskonały na rodzinne spotkania czy do popołudniowej herbaty. Klasyk jakim jest sernik brzoskwiniami to propozycja dla ceniących sprawdzone receptury i domowe wypieki. Polecam!
Składniki:
ciasto kruche
400 g mąki pszennej
150 g masła
50 g mąki krupczatki
50 g cukru pudru
4 g proszku do pieczenia
5 żółtek
mas serowa
1 kg sera trzykrotne mielonego
200 g cukru
100 g masła
60 g budyniu waniliowego
30 g mąki ziemniaczanej
3 jajka
dodatkowo
450 g brzoskwiń w puszce
Ciasto kruche: Mąkę pszenną, mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy cukier puder, masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Ciasto dzielimy na dwie części. Większą część rozwałkowujemy. Układamy na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy 15 minut w 170 stopniach.
Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy patiami ser i jajka. Ucieramy na gładką masę.
Brzoskwinie odsączamy z zalewamy. Kroimy na małe kwadraty. Obtaczamy w mące pszennej. Zalewę dodajemy do masy serowej. Krótko miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i budyń. Miksujemy. Dodajemy brzoskwinie. Mieszamy.
Masę wylewamy na podpieczony spód. Pozostałe ciasto cienko wałkujemy i układamy na masie serowej. Pieczemy 80 minut w 180 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
sernik, sernik z brzoskwiniami, brzoskwinie
sernik, brzoskwinie, sernik z brzoskwiniami
sernik, brzoskwinie, sernik z brzoswkiniami
sernik, brzoskwinie, sernik z brzoskwiniami
 Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj