Wesoły torcik

 

Torty, torciki i całe urodzinowo imieninowe szaleństwo czas zacząć. Początek roku u nas w rodzinie obfituje w tego rodzaju okazje i wreszcie można poszaleć z tortami:) Dzisiaj różowy torcik, zapraszam:)

Składniki

  • 8 jajek sklepowych lub 7 wiejskich
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek oleju
  • 2 szklanki przesianej mąki ( typ450)

krem do obłożenia

  • 2 kostka masła dobrej jakości
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • barwnik różowy w proszku

Krem śmietankowy do przełożenia

  • 750 ml 36% śmietanki
  • 3/4-1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo

  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • łyżka masła
  • tortownica 20 cm
  • mocna herbata słodzona z cytryną około 300 ml
  • różne ciasteczka,beziki,galaretki cukrowe,rurki,lizaki itp do dekoracji wierzchu
  • torebka strunowa mała

Białka ucieramy na sztywno, kiedy stężeją dodajemy na 3-4 razy cukier dalej ucieramy, około 10 minut razem( im dłużej tym lepiej 10 minut jest ok).  Po tym czasie dajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Następnie olej, mieszamy tylko do połączenia składników. Mąkę przesianą z proszkiem dosypujemy powoli, na końcu, mieszając ręcznie ( też na 3-4 razy). Wlewamy  do  tortownicy 18 cm( tortownicę podwyższyłam rantem  zrobionym z foli aluminiowej, żeby  biszkopt był wysoki,można upiec dwa biszkopty dzieląc porcje składników na pół) i pieczemy w 160 stopniach do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika. Wystudzony kroimy na 4 blaty.Nasączmy herbatą.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać do śmietany wymieszać. Pierwszy blat posmarować dżemem i cienką warstwą śmietany.Drugi blat tylko śmietaną,trzeci podobnie.Przykryć czwartym blatem. Wstawić do lodówki

Masło utrzeć na puch z cukrem,dodać podczas ucierania odrobinę barwnika do pożądanego koloru. Dokładnie zmiksować wstawić na 15 minut do lodówki. Wyjąć wymieszać i smarować wierzch i boki tortu. Dokładnie wygładzić. Maczać  płaski nóż w gorącej wodzie, będzie łatwiej wygładzić. Wstawić do lodówki na 1 h.Zostawić trochę kremu na dekorację dookoła tortu.

Na wierzchu poukładać słodycze. Dookoła tortu zrobić esy, floresy, nieregularne wzory. Do lodówki najlepiej na noc.

Smacznego:)

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *