Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Drożdżowa strucla makowa

Drożdżowa strucla makowa

Drożdżowa strucla makowa z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Idealny przepis na pyszny, świąteczny makowiec zawijany.
Ilość
0

Drożdżowa strucla makowa z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.

W tym przepisie przyda Ci się:

Stolnica szklana z podziałką Varsity Mason Cash
Wałek kuchenny marmurowy Judge
Mikser Artisan 125







Drożdżowa strucla makowa - przepis

Drożdżowa strucla makowa z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Idealny przepis na pyszny, świąteczny makowiec zawijany.
Czas przygotowania 1 hour
Czas gotowania/pieczenia 1 hour
Całkowity czas 2 hours

Składniki:

  • mąka pszenna 240 g
  • masło 80 g
  • żółtka 2
  • mleko ciepłe 100 ml
  • ziarenka z 1/2 laski wanilia
  • cukier 70 g
  • drożdże suszone 7 g
  • sól 1 szczypta

Dodatkowo:

  • masa makowa 400 g*
  • białko 1
  • sól szczypta
  • lukier
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

* Domowej (przepis niebawem) lub gotowej

    Wykonanie

    • Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia. Żółtka ubijamy z cukrem aż staną się jasne i puszyste. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dolewamy ciepłe mleko, ubite żółtka, masło, ziarenka wanilii i sól. Wyrabiamy ciasto do czasu aż stanie się gładkie i nie będzie się znacznie kleić. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości (ok 50 minut).
    • Białko ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy masę makową i dokładnie łączymy całość.
    • Wyrośnięte ciasto ponownie delikatnie wyrabiamy i na wysypanym mąką blacie rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości ok. 1/2cm. Równomiernie rozsmarowujemy masę makową i zwijamy. Przekładamy na blachę do pieczenia. Dodatkowo roladę możemy zabezpieczyć papierem do pieczenia (owijając) by strucla zachowała swój kształt.
    • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut. Po dokładnym wystudzeniu roladę polewamy lukrem i dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

    Składniki:

      Wykonanie:

        Podziel się przepisem:

        Piotr Pałasz

        Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

        Poznajmy się!

        🔥 Najnowsze przepisy:

        Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!