Rolada z indyka

Nowy Rok trzeba dobrze zacząć a święto Trzech Króli to doskonała ku temu okazja by przygotować coś wyjątkowego,no i smacznego. Tak więc na świąteczny obiad była rolada z indyka nadziana pieczarkami i papryką.











 ok. 1,2 filetu z piersi indyka
400 g pieczarek
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 cebula
sól
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki oleju
50 g masła


Filet z indyka umyć,osuszyć i rozciąć tak aby powstał duży płat mięsa. Natrzeć z obu stron solą,pieprzem i curry.
Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki. Włożyć na patelnię,dodać pokrojoną w piórka cebulę,wlać olej i podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem,przestudzić.

Podsmażone pieczarki rozłożyć na mięsie,na pieczarkach poukładać paski kolorowej papryki. 
Ciasno zwinąć roladę,natrzeć majerankiem,obwiązać sznurkiem i na wierzchu ułożyć plasterki masła.

Roladę zawinąć w folię aluminiową,ustawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec 20 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec 40 minut. 

Roladę można podać na zimno jak i gorąco. 
Jeżeli podajemy na ciepło należy po upieczeniu dać jej 10 minut odpocząć (mięso wciągnie do środka wszystkie soki ) po czym wyciągnąć z foli,usunąć sznurek i pokroić w plastry.
Jeśli natomiast zamierzamy podawać na zimno zostawiamy w folii do całkowitego wystygnięcia.










Komentarze

Popularne posty