Pączki ziemniaczane z korbaczem

Jeśli uważnie śledzicie mojego bloga, doskonale wiecie, że uwielbiam wszystko co jest z ziemniaka 😉 Podzieliłam się już z Wam przepisem na różnego rodzaju kluski, pączki ziemniaczane, czy kuleczki ziemniaczane. Ale ostatnim moim odkryciem są pączki ziemniaczane z korbaczem. Połączenie pączków ziemniaczanych z ciągnącym się góralskim serem w środku. Po prostu pycha!

Pączki ziemniaczane z korbaczem

Pączki ziemniaczane z korbaczem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • około 80 g mąki ziemniaczanej
  • około 150-180 g mąki pszennej + trochę do obtoczenia
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • kilka korbaczy (niecały warkocz)
  • pieprz
  • sól

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia

Na początku ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gorące przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy do nich 2 łyżki masła i mieszamy aż się rozpuści. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia (tak żeby dało się je wymieszać ręką). Na koniec dodajemy mleko, jajko, obie mąki i pieprz. Ciasto krótko wyrabiamy, aż będzie jednolite.

Następnie z ciasta odrywamy kawałki, do środka wkładamy kawałek korbacza i formujemy w kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą z nich obtaczamy dokładnie w mące pszennej.

Smażymy w kilku partiach w głębokim tłuszczu na średnim ogniu aż ładnie zbrązowieją. Gotowe układamy na ręczniku papierowym do odcieknięcia nadmiaru tłuszczu.

Podajemy od razu.

Smacznego 😉

Pączki ziemniaczane z korbaczem

Pączki ziemniaczane z korbaczem

2 komentarzy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.