Dietetyczne pulpety drobiowe w sosie koperkowym bez śmietany

Od jakiegoś czasu ponownie zaczęła się moja przygoda z odchudzaniem :) Zatem na blogu pojawiać się będą coraz częściej propozycje dietetyczne. W większości są to moje autorskie przepisy, ale obiecuję publikować tylko te propozycje, które wyszły smacznie! 

Co powiecie na tradycyjne pulpeciki drobiowe, ale w wersji light? Od dziś to mój numer 1 ! Smakują lepiej niż w tradycyjnej wersji- na śmietanie, z bułką zamiast płatków owsianych...Nieskromnie przyznam, że wyszły rewelacyjne!


 Składniki:

400 gram mięsa mielonego z kurczaka
1 średnia marchew
3 łyżeczki koperku
1 jajko
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka kaszy manny
Mleko do zalania płatków
1 szklanka rosołu
4 łyżki jogurtu naturalnego
Mąka kokosowa+pszenna/ kukurydziana
0,5 -1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Czosnek w proszku 1 łyżeczka/ 1 ząbek
Sól, pieprz, zioła (np. lubczyk, majeranek)
Olej kokosowy/ masło klarowane

Wykonanie:

Płatki zalać mlekiem (do przykrycia), odstawić. Marchew obrać i lekko obgotować około 10 minut, wystudzić. Zetrzeć na grubych oczkach i dodać do mięsa mielonego. Dodać pozostałe składniki: jajko, namoczone płatki owsiane, kaszę mannę, przyprawy, 2 łyżki koperku. Formować pulpety i obtoczyć w mące (użyć kukurydzianej lub kokosowej wymieszanej w proporcji 50/50 z pszenną). Smażyć na oleju kokosowym do zarumienienia, w między czasie obracając. Następnie wlać rosół i dodać pozostałą łyżeczkę koperku i  jogurt z mąką ziemniaczaną. Zagotować do zgęstnienia sosu.



UWAGA
* gdyby mięso było zbyt rzadkie to można dodać jeszcze odrobinę suchych płatków owsianych
*aby się nie zważyło należy odlać odrobinę gorącego bulionu do szklanki, do niej dodawać jogurt i mąkę ziemniaczaną, ciągle mieszając.
* na początek dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej, gdy sos będzie za rzadki to powtórzyć , dodając pozostałą część.



Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz