Chleb bezglutenowy, gryczany, bez drożdży, bez nabiału, bez tłuszczu, bez glutenu a przy tym naprawdę bardzo smaczny!
Zdrowy, fit chlebek dla wszystkich, również dla osób które wychodzą z postu dr Dąbrowskiej.
Niezwykły chleb bo wyjdzie jedynie z dwóch składników – kaszy i wody – reszta to już dodatki wedle uznania.
Chleb świetnie się mrozi – ja swój zwykle kroje w plasterki w ten sposób mrożę – potem wyjmuję sobie odpowiednią ilość kromek.
PRZEPIS NA CHLEB BEZGLUTENOWY
Składniki na chleb bezglutenowy:
500g kaszy gryczanej niepalonej białej
3 szkl wody
2 łyżeczki soli
garść ziaren np siemienia lnianego, słonecznika – opcjonalnie
Jak zrobić chleb bezglutenowy:
Kaszę gryczaną wrzucamy do miski i zalewamy wodą. Zostawiamy do namoczenia na 48 godzin (warto przemieszać kaszę co jakiś czas). Po tym czasie kasza powinna już zacząć lekko fermentować – wydzielać zapach, tworzyć bąble na powierzchni.
Do namoczonej kaszy (powinna wchłonąć większość wody), dodajemy sól i miksujemy blenderem ręcznym na dość gładka masę. Jeśli dodajemy nasiona, teraz jest na to czas, mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (a jeszcze lepiej rozciętym rękawem foliowym do pieczenia).
Ciasto w formie zostawiamy na ok 12 godzin do wyrośnięcia – najlepiej w wyłączonym zamkniętym piekarniku.
Po tym czasie pieczemy ok 60-80 min w 180st grzanie góra dół.
Czy piekarnik rozgrzewa się z ciastem w środku? I wtedy czas liczyć od momentu włączenia piekarnika? Czy też wyjąć ciasto, rozgrzać piekarnik i włożyć chlebek?
I jeszcze jedno: zimą nie jest problemem, żeby kasza stała w temp. pokojowej. A jak jest latem, przy wysokich temperaturach? Może należało by wstawić do lodówki?
Zrobiłam, bardzo dobry🙂