piątek, 4 stycznia 2019

CHLEB NA ZIEMNIAKACH

Co zrobić z ziemniaków które pozostają nam z obiadu? Można upiec pyszny chleb;) Wyszedł niezwykle miękki i puszysty, po prostu znakomity. Polecam zrobić i się o  tym przekonać :)



SKŁADNIKI NA DUŻY BOCHENEK LUB 2 MAŁE KEKSÓWKI:

30 dag ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
60 dag mąki pszennej
1-2 łyżeczki soli
łyżeczka cukru
42 g świeżych drożdży
1 jajko
4 łyżki oleju lub stopionego masła
ok. 180 ml ciepłej wody

POMADA:
łyżka mąki pszennej
ok. 4 łyżki wody
szczypta soli




WYKONANIE:


Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki i mieszamy. 
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier. W mące robimy wgłębienie do którego wlewamy drożdże. Mieszamy z  niewielką ilością mąki i  odstawiamy do wyrośnięcia.
Dodajemy pozostałe składniki i porządnie zagniatamy ciasto. Ma być sprężyste i elastyczne.
Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zagniatamy, formujemy bochenek lub wkładamy do wysmarowanych tłuszczem 2 keksówek. Odstawiamy pod przykryciem, aż ciasto urośnie.  

POMADA:

Wszystko mieszamy i gotujemy aż zrobi się gęsty kisiel. Jeśli trzeba dolewamy wody.                        

Chleb w kilku miejscach nacinamy, smarujemy pomadą.
Pieczemy w 200 st. C ustawienie góra dół ok. 30 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika wierzch przesmarowałam zimną wodą, skórka zrobiła się błyszcząca. Kroimy gdy chleb całkiem wystygnie. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz