Kulki Raffaello
domowe kuleczki kokosowe

Domowe rafaello kulki

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na około 40 kuleczek Rafaello:
0.5 szklanki śmietany kremówki 30-36%
1 tabliczka białej czekolady
0.5 szklanki mleka w proszku nie granulowanego
0.5 kostki miękkiego masła
0.5 szklanki cukru
2 suche wafle tortowe (28x28 cm)
2 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo:
0.5 szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia domowych kulek Rafaello
całe migdały do włożenia w środek

Składniki

  • Składniki na około 40 kuleczek Rafaello:

  • Dodatkowo:

Opis dania

Udostępnij

W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty i smaczny przepis na domowe kulki Raffaello. Przepis na te kokosowe kuleczki jest bardzo prosty, a sam ich smak jest bardzo zbliżony do oryginału. Podobnie jak praliny Ferrero, tak i kuleczki Raffaello możemy przygotować na podstawie pokruszonych wafli, dzięki czemu do ich przygotowania nie będziemy potrzebować piekarnika. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, przygotuj domowe Rafaello bez pieczenia już dziś! Kulki Rafaello nie wymagają dużego nakładu pracy i doskonale sprawdzą się w postaci słodkiej przekąski na każdej imprezie.

Przygotowanie

1
Gotowe

Śmietanę przelać do garnuszka i podgrzewać powoli niemal do zagotowania. Do mocno podgrzanej śmietanki dodać mleko w proszku, dokładnie wymieszać by nie było grudek i zestawić z ognia. Do gorącej śmietanki z mlekiem w proszku dodać połamaną białą czekoladę, odczekać 2 minuty i dokładnie wymieszać. Masę odstawić do wystudzenia.

2
Gotowe

Wafle mocno pokruszyć- najlepiej za pomocą kulki lub wałka do ciasta. Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Do masy maślanej stopniowo dodawać wystudzoną masę czekoladową, ciągle ubijając.

Na sam koniec dodać 2 łyżki wiórków kokosowych i pokruszone wafle. Całość wymieszać za pomocą łyżki, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Masę odstawić do lodówki na minimum 30 minut.

3
Gotowe

Ze schłodzonej masy formować niewielkie kuleczki (wielkości oryginalnych kulek Raffaello). Do każdej kuleczki możemy (jednak nie musimy) włożyć po jednym całym migdale obranym ze skórki. Każdą uformowaną kulkę Raffaello obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Kulki kokosowe przechowywać w lodówce.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Przepis na paszteciki z pieczarkami i serem
poprzedni
Paszteciki z pieczarkami i serem
Sernik na zimno straciatella
następny
Sernik straciatella na spodzie piernikowym

Komentarze Ukryj komentarze

Czy można zrobić je dzień wcześniej, żeby smaki się przegryzły, czy lepiej w ten dzień, w którym będą jedzone?
Ile dni można je przechowywać?

Jak najbardziej można zrobić wcześniej 🙂 Przechowywać można nawet tydzień w lodówce- ważne by były szczelnie zamknięte, by nie przeszły zapachami z lodówki 🙂

Skomentuj