piątek, 4 stycznia 2019

Karkówka po cygańsku


Aromatyczna, miękka karkówka pieczona z warzywami w niezwykle pachnącym, ostro - słodkim sosie na bazie wyrazistego czosnku, pikantnej musztardy, które idealnie komponują się ze słodkością miodu połączoną z delikatną jabłkową nutą.

Składniki:

1,7kg karkówki bez kości
3 czerwone cebule
300g pieczarek
300g czerwonej papryki
300g kiszonych ogórków
przyprawa do karkówki
sól
pieprz
mąka pszenna
olej

Sos:
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu z jabłek
80ml wody
4 ząbki czosnku
3 łyżki miodu
2 łyżeczki słodkiej papryki
5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy dijon
2 łyżeczki suszonego, niedźwiedziego czosnku

Wykonanie:

1. Mięso umyć, pokroić w cienkie plastry, oprószyć przyprawą do karkówki, solą oraz pieprzem i odstawić na około 2-3 godziny. Po tym czasie karkówkę obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju z obydwu stron.

2. Sos: wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać ze sobą.

3. Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w cienkie plastry.

4. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, a ogórki kiszone również pokroić w kostkę.

5. Na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, wyłożyć 1/2 pieczarek i cebuli, ułożyć połowę karkówki, zalać 1/2 sosu, następnie wyłożyć pozostałą ilość cebuli i pieczarek, ułożyć resztę karkówki, zalać resztą sosu, wyłożyć ogórki i papryki. Naczynie przykryć pokrywą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 65-75 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz