Tort makowo-orzechowy

W tym roku na naszym świątecznym stole pojawił się tort makowo-orzechowy.










 biszkopt makowy:
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
3/3 szklanki cukru
1/2 szklanki suchego maku
1 łyżka proszku do pieczenia

biszkopt orzechowy:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
200 g mielonych orzechów włoskich
2 łyżki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem budyniowy:
 700 ml mleka
2  łyżki mąki pszennej
1 budyń waniliowy na 3/4 l
4 żółtka
4 łyżki cukru
250 g masła 
poncz:
1/2 szklanki wody
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
ponadto:
150 g posiekanych orzechów włoskich 
płatki czekoladowe
gwiazdki z czekolady

biszkopt makowy:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier,następnie żółtka. Do masy jajecznej wsypać mąkę,mak i proszek. Delikatnie wymieszać wszystko łopatką. Masę wylać do okrągłej formy (śr. 24 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170* przez 30 minut. Po upieczeniu wystudzić po czym przeciąć na dwa blaty.

biszkopt orzechowy:
Białka ubić z cukrem  na sztywną pianę,miksując dodawać żółtka. Do masy jajecznej wsypać orzechy,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i gotowe ciasto przelać na blaszkę o śr.24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.  Piec 35 minut w temperaturze 180*. Po upieczeniu biszkopt wystudzić 
  
krem:
Odlać 1/2 szklanki mleka, wymieszać z proszkiem budyniowym,mąką i żółtkami,resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać rozrobioną mieszankę i gotować stale mieszając do powstania gęstej masy. Budyń odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę,dodawać po łyżce budyniu. Utrzeć gładki krem,pod koniec ucierania dodać ekstrakt waniliowy.

poncz:
Z wody soku z cytryny i cukru przygotować poncz i nasączyć nim makowe blaty.

złożenie tortu:
Na talerzu ułożyć jeden makowy placek,posmarować połową dżemu i  porcją masy budyniowej. Na masie ułożyć orzechowy biszkopt i rozsmarować kolejną porcję masy budyniowej. 
Drugi makowy blat posmarować resztą dżemu i posmarowaną stroną przyłożyć na warstwę kremu. 
Blaty dobrze docisnąć i resztą kremu wysmarować wierzch i boki.
 Boki tortu grubo posypać orzechami,górę ozdobić płatkami czekoladowymi i gwiazdkami. Tort przed krojeniem kilka godzin schłodzić.













Komentarze

Popularne posty