Jedna z moich potraw na Wigilię Bożego Narodzenia. Bardzo dobry śledzik, polecam.

ryba

Płaty śledziowe umyć i obsuszyć. Delikatnie osolić rybkę. Na talerz wysypać trochę mąki i obtoczyć w niej płaty śledziowe. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć śledzie z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone ryby zdjąć z patelni i pokroić na małe kawałki. Ułożyć rybkę na dnie naczynia.

śledz

Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut.

Na tą samą patelnię wlać trochę oleju i obsmażyć cebulki pokrojone w piórka.  Smażyć aż cebulka lekko zmięknie. Wlać keczup, przecier pomidorowy, miód, ocet i dokładnie wymieszać. Dodać odcedzone rodzynki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wylać zalewę na wcześniej usmażone ryby. Przykryć i odstawić na minimum 12 godzin.

Rybki są pyszne polecam.