piątek, 4 stycznia 2019

Szynka w glazurze miodowo-musztardowej

Hej, w nowych 365 dniach!
Witam się z Wami noworocznie tym pięknym kawałem soczystej szynki w przepysznej glazurze  miodowo-musztardowej.
Najeżona goździkami pachnie i smakuje wybornie :)
Oto klasyka kuchni brytyjskiej, gdzie podczas świątecznych celebracji, nie tylko indyk się złoci.
Dorodny udziec wieprzowy odgrywa na stole nie mniej ważną i nie mniej pyszną rolę.
Koniecznie z tłuszczykiem i skórką, a podawany na gorąco z pieczonymi warzywami lub ziemniaczanym puree.
Proces przygotowywania takiej szynki, jakimi są namaczanie, gotowanie i pieczenie, zapewniają jej soczystość i pełnię smaków i aromatów.
Będzie nie tylko wspaniała do obiadu ale sprawdzi się także jako pyszna domowa wędlina na kanapki :)
To właśnie tu wytrawność mięsa przeplata się ze słodyczą miodu, owocowością cydru, charakterem musztardy i ciepłym aromatem goździków.
I chociaż po świątecznych i sylwestrowych szaleństwach nasze brzuchy zostały wypełnione wszelkim dobrem i pysznością, to przed nami karnawał i ogrom spotkań towarzyskich każdego rodzaju, na których mięso przyrządzone w ten sposób na pewno zaskarbi sobie podniebienie niejednego gościa :D







































Szynka w glazurze miodowo-musztardowej
Potrzebujesz:
  • ok. 3kg surowej szynki wieprzowej ze skórą (namoczonej przez noc w osolonej wodzie)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 pokrojone w plastry cebule
  • 1 pokrojoną w plastry marchewki
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • woda
Glazura:
  • 2 łyżki musztardy 
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki miodu
  • garść goździków
  • 300ml cydru
Sposób przyrządzenia:
1. Odsącz szynkę z wody z solą.
2. Umieść szynkę w garnku, zalej świeżą wodą tak, aby przykrywała mięso i doprowadź do wrzenia, zdejmując z wywaru wszelkie szumowiny.
3. Do wywaru z szynką dodaj warzywa, liście laurowe i pieprz - gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa (ok. 1,5-2h).
4. Ugotowaną szynkę pozostaw w wywarze do całkowitego ostudzenia.
5. Wyjmij mięso z wywaru i bardzo delikatnie odetnij skórę, tak, aby nie naciąć mięsa i pozostawiając warstwę tłuszczu.
6. Delikatnie, aby nie naruszyć mięsa, natnij tłuszcz w krateczkę.
7. Posmaruj nacięty tłuszcz musztardą, a w miejscach, gdzie nacięcia się krzyżują powbijaj goździki - posyp całość brązowym cukrem.
8. Umieść szynkę w naczyniu żaroodpornym i polej ją miodem.
9. Do naczynia z mięsem wlej cydr i piecz całość 1h w 160*C, polewając mięso z wierzchu płynem z pieczenia co 15min.

Smacznego!




























Honey and mustard glazed ham
Ingredients:
  • about 3 kg of raw pork ham with skin (soaked overnight in salted water)
  • 2 stalks of celery
  • 2 sliced ​​onions
  • 1 sliced ​​carrot
  • 4 bay leaves
  • 1 tablespoon of black peppercorns
  • water
Glaze:
  • 2 tablespoons of English mustard
  • 2 tablespoons of brown sugar
  • 3 tablespoons of honey
  • a handful of whole cloves
  • 300ml cider

Method:
1. Drain the ham of salted water.
2. Put the ham in a pan, pour fresh water so that it covers the meat and bring to a boil, skimming off any scum.
3. Add to the broth with ham, vegetables, bay leaves and peppercorns - cook on low heat until the meat is tender (about 1.5-2 hours).
4. Leave cooked ham in the broth to cool completely.
5. Drain the meat and carefully peel the skin very gently so as not to cut the meat and leaving a layer of white fat.
6. Gently so as not to disturb the meat, cut the fat into a grid.
7. Brush fat with mustard, and in places where the incisions cross, stick the cloves - sprinkle with brown sugar.
8. Place the ham in alarge roasting tin and pour over the honey.
9. Pour cider into a tin with meat and bake for 1 hour at 160*C, basting every 15 minutes to ensure an even glaze.

Enjoy!


4 komentarze:

  1. Pięknie wygląda, zapewne pyszne i aromatyczne. Podoba mi się ten przepis- zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Szynka jest naprawdę warta uwagi :)

      Usuń
  2. Zapowiada się niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...