czwartek, 3 stycznia 2019

KOTLETY KASZACZKI

KOTLETY Z KASZY Z WARZYWAMI
pomysł na zdrowy, pełnowartościowy obiad bezmięsny




1 torebka kaszy jęczmiennej wiejskiej,
kilka różyczek brokuła,
6 pieczarek,
6 suszonych pomidorów,
2 jajka,
1 łyżka posiekanego koperku,
sól, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka w proszku, przyprawa uniwersalna,
1 ząbek czosnku,
bułka tarta,
2 łyżki mąki pełnoziarnistej

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 min, 5 min. przed końcem dodajemy różyczki brokuła. Pieczarki kroimy w kostkę, dusimy na patelni do miękkości, doprawiając solą i pieprzem. Pomidory kroimy w kostkę. Wystudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy pokrojonego drobno brokuła, pomidory i wystudzone pieczarki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przyprawy, koperek, mąkę i jajka. Wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy małe kotleciki, lekko spłaszczamy, panierujemy w bułce. Smażymy na złoto z obu stron na oleju. Można podawać z makaronem i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz