Kalafior w takiej postaci niezwykle mi smakuje, koniecznie wypróbujcie!
Danie jest łatwe do przygotowania, choć pracochłonne jeśli ścieracie kalafiora na ręcznej tarce, w robocie idzie to w kilka minut.
Ryż z kalafiora możecie doprawić ulubionymi ziołami i przyprawami.
Kalafior jest niskokaloryczny a przy tym sycący.
PRZEPIS NA RYŻ Z KALAFIORA
Składniki na ryż z kalafiora:
1 mały kalafior
50-100g kiełbasy wędzonej chudej np podsuszanej
pół pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
1-2 łyżki oliwy
Jak zrobić ryż z kalafiora:
Kalafiora myjemy dokładnie, dzielimy na mniejsze kawałki i ścieramy na tarce jarzynowej lub w robocie kuchennym.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej pokrojoną w drobną kosteczkę kiełbasę i wrzucamy starty kalafior.
Podsmażamy 2-3 minuty aż zmięknie, doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy z posiekaną natką pietruszki.