Tarte buraczki z marchewką i miodem (do obiadu)

Tarte buraczki z marchewką i miodem (do obiadu) Lubicie buraczki? Moja rodzina uwielbia. Takie tarte buraczki z marchewką i miodem idealnie pasują do drugiego dania. Jeśli nie liczyć gotowania czy pieczenia buraczków (zdecydowanie wolę tą drugą opcję), to surówka jest naprawdę prosta i szybka. A co najważniejsze jest pyszna i zdrowa. Chyba każdy z nas wie jak zdrowe są buraczki i miód. Spróbujcie tej mniej tradycyjnej wersji tartych buraczków z marchewką i miodem. Polecam.

Składniki:

  • około 500 g buraczków (upieczonych lub ugotowanych, waga po obraniu)*
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • sok z połowy cytryny (opcjonalnie 2 łyżki octu)
  • miód do smaku – u mnie lipowy Huzar
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól i odrobina pieprz do smaku

*buraczki pieczemy tak samo jak do czerwonego barszczu (przepis tutaj)

Przygotowanie:

Buraki trzemy na tarce na grubych oczkach. Marchewkę obieramy i ścieramy do buraczków. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do reszty składników. Dodajemy sok z cytryny (lub opcjonalnie ocet), olej (najpierw około 1 łyżki). Doprawiamy solą i pieprz (u mnie nieduża ilość pieprzu), dodajemy miód do smaku (najpierw 1 pełną łyżeczkę). Mieszamy składniki i próbujemy (opcjonalnie dodajemy więcej miodu lub przypraw).

Buraczki najlepiej smakują po schłodzeniu (u mnie około 20-30 minut w lodówce).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz