czwartek, 3 stycznia 2019

Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami

Dawno mnie tu nie było, ale to nie znaczy że nie gotowałam. Brak mobilizacji do działania spowodowały u mnie zastój. Ale postanowiłam wziąć się w garść i wrócić. 
Tak więc zapraszam na pysznego KURCZAKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI, który może być serwowany zarówno z kaszą, ryżem jak i makaronem. Przygotowanie tego obiadu nie zajmie więcej niż 30 min. Jeśli jesteś zabieganą mamą, tak jak ja, albo po prostu zapracowanym człowiekiem to coś dla Ciebie. To tyle gadania, teraz bierzemy się do gotowania!!!



SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB

  • Pojedyncza pierś z kurczaka (duża, lub podwójna mała)
  • ok. 6 szt. suszonych pomidorów suszonych w oleju z ziołami  z pestkami dyni (można je kupić w Biedronce)
  • pomidory krojone ja używam takich, , ale mogą być jakiekolwiek


  • pieczarki 3 szt. (według uznania)
  • ćwiartka małej cebuli
  • jogurt typu greckiego 1-2 łyżki
  • woda
  • kostka rosołowa warzywna odrobina do smaku
  • oregano
  • bazylia

Krok I
Pierś z kurczaka oczyszczam z tłuszczu, myje pod bieżącą wodą, osuszam ręcznikiem papierowym i kroję w kostkę.Suszone pomidory odsączam z zalewy i kroję w paseczki. Pieczarki obieram, przekrawam na pół i kroję na plasterki. Obraną cebulę kroję w drobną kostkę.
Krok II
Na patelnię wlewam trochę oleju z pomidorów. Na rozgrzany tłuszcz wrzucam kurczaka, zmniejszam ogień i duszę aż zrobi się biały.
 

Krok III
Do kurczaka dodaję pokrojone suszone pomidory, oraz trochę pestek dyni odsączonych z oleju, chwilę razem podsmażam (2-3 min),


następnie dodaję pokrojone cebulę i pieczarki. Co jakiś czas mieszam składniki i czekam aż cebula zrobi się szklista (ok. 5 min.).
Krok IV
Teraz dodaję na patelnię 3-4 łyżki krojonych pomidorów i opcjonalnie trochę wody. Wszystko dokładnie mieszam. Przyprawiam do smaku szczyptą bazyli i oregano, dodaję również trochę kostki rosołowej tak do smaku (każdy według własnego uznania). Przez ok 5-8 min. duszę kurczaka z wszystkimi składnikami pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszam. W między czasie gotuję kaszę gryczaną według informacji na opakowaniu (można podawać także z ryżem lub makaronem).


Krok V
Zdejmuje patelnie z ognia i dodaje 1 łyżkę jogurtu greckiego. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszam. I gotowe!!!



Kurczak najlepiej smakuje na ciepło. W przepisie nie mam ostrych przypraw, ponieważ kurczaka konsumował mój dwulatek, ale jeśli macie ochotę podrasować trochę danie nie ma żadnych przeciwwskazań 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz