Metrowiec, ten najlepszy | Mienta blog
Ciasta i torty

Metrowiec, ten najlepszy

Nowy Rok zaczynamy na słodko :) Dzielę się dziś z Wami najlepszym przepisem na klasyczny metrowiec. Jest to przepis mojej prababci i jedyne ciasto z masą budyniową, do którego mam słabość. Normalnie nie przepadam za tego typu deserami, ale ten uwielbiam. Jadam go tylko od święta i zawsze z dokładką ;) Pierwszy raz odważyłam się dokonać małych modyfikacji i przygotowałam ciasto z mniejszą ilością cukru. Udało się, więc łapcie przepis i korzystajcie :)

W nawiasie obok proporcji, podam Wam też gramaturę z oryginalnego babcinego przepisu.

metrowiec ten najlepszy 1 - Metrowiec, ten najlepszy

Biszkopty:

  • 320 g mąki tortowej
  • 160 g cukru pudru (320 g)
  • 10 łyżek oleju
  • 10 łyżek zimnej wody
  • 5 dużych jaj
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ćwierć łyżeczki sody
  • 1 łyżka kakao

Masa:

  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki cukru (2 cukry waniliowe i pół szklanki zwykłego cukru)
  • kostka masła w temperaturze pokojowej

Polewa:

  • 120 g masła
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka w proszku (nie granulowane)
  • 2 łyżki kakao

Dodatek na wierzch:

  • wiórki kokosowe

metrowiec ten najlepszy 2 - Metrowiec, ten najlepszy

Na początek przygotowujemy biszkopty. Będą nam potrzebne 2 keksówki takiego samego rozmiaru (oczywiście można piec je na 2 razy ).

Ucieramy żółtka z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki i tak w kółko do wyczerpania tych składników.

Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Dzielimy ją na 2 równe części i do jednej dodajemy łyżkę kakao. Delikatnie mieszamy.

Obie masy przekładamy do wysmarowanych tłuszczem keksówek i pieczemy około 40 minut ( oczywiście wszystko zależy od piekarnika, ale pieczemy do “suchego patyczka”).

Przygotowujemy masę.

Budyń przygotowujemy w 0,5 l mleka, dosładzając go cukrem.

Gdy całość wystygnie, miksujemy z kostką masła.

Gotowe i wystudzone biszkopty kroimy w 1,5 cm plastry i przekładamy masą ( na przemian raz biszkopt jasny, raz ciemny).

Przygotowujemy polewę.

W garnuszku rozpuszczamy pół kostki masła i dodajemy do niej 4 łyżki mleka, 4 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao.

Dokładnie mieszamy, doprowadzając do rozpuszczenia (ale nie zagotowania) wszystkich składników.

Na koniec zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszając tak aby nie było grudek.

Pokrywamy całe ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Po zastygnięciu polewy ciasto jest gotowe.

Pamiętajmy o krojeniu go na skos.

Smacznego :)

metrowiec ten najlepszy 3 - Metrowiec, ten najlepszy

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj