wtorek, 1 stycznia 2019

Eintopf - pyszne i sycące danie z jednego garnka


Bardzo lubię przygotowywać dania jednogarnkowe. Są bardzo smaczne i sycące. Dodatkowym plusem jest minimalna ilość naczyń do zmywania, bo całą potrawę przygotowuje się w jednym garnku. Tym razem chciałam zaproponować mięsny garnek z dużą ilością papryki i fasoli. Pozostałe składniki wpływają głównie na smak potrawy. Mi najbardziej smakuje do niego pieczywo, ale można go również podawać z ziemniakami lub kaszą.



SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki
  • 4 średnie cebule
  • oliwa
  • mąka pszenna typ 500
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 120 g pieczarek
  • 2 puszki fasoli białej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, słodka papryka, ostra papryka

WYKONANIE

Mięso umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do dużej brytfanny. Dodać obrane i pokrojone w kostkę cebule, po czym polać całość oliwą. Następnie doprawić solą, pieprzem, dużą ilością słodkiej papryki i odrobiną ostrej. Mięso z cebulą wymieszać i posypać z każdej strony mąką. Włączyć palnik i smażyć mieszając od czasu do czasu (w razie potrzeby można dolać jeszcze oliwy). Do podsmażonego mięsa wlać dwie szklanki wody, dodać pomidory w puszce, liście laurowe, ziele angielskie, przekrojone na pół gałązki selera naciowego, obrany i przekrojony wzdłuż korzeń pietruszki, po czym nałożyć pokrywę i dusić, aż zmięknie mięso.

Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Z brytfanny wyciągnąć korzeń pietruszki i seler, po czym dodać papryki i pieczarki. W razie potrzeby dolać jeszcze wody i dusić, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać odcedzoną z wody fasolę, koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać wedle uznania z pieczywem, ziemniakami lub kaszą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz