Kremowa zupa z brokuła
Szybka, bardzo smaczna i dietetyczna zupa – krem z brokuła. Można ją podać z grzankami, groszkiem ptysiowym, a także z ryżem lub z makaronem. Polecam!
Składniki:
1 pojedynczy filet z kurczaka
1 brokuł (można też użyć brokuła mrożonego)
1 niewielka marchewka
1 mały korzeń pietruszki
kawałek selera
pół niedużego pora
1 litr wody
1 ząbek czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, 3 kulki pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego
Do podania: kwaśna śmietana lub gęsty jogurt naturalny
*** Filet z kurczaka myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy, dodajemy kulki pieprzu oraz ziela angielskiego i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 40 minut ***
*** Po tym czasie do garnka wkładamy marchew, pietruszkę, seler, por i korzeń brokuła oraz przeciśnięty czosnek. Całość gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, a następnie dodajemy resztę brokuła czyli różyczki i gotujemy jeszcze około 10 minut ***
*** Gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy z garnka mięso oraz kulki pieprzu i ziela angielskiego. Zupę miksujemy na gładki krem ***
*** Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.Mięso możemy pokroić na kawałki i dodać do zupy. Zupę podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Możemy też ozdobić ją na talerzu ugotowanymi różyczkami brokuła ***
*** SMACZNEGO ***
Witam, czy brokuł wkładamy wcześniej podgotowany czy porostu umyty rozdzielamy na różyczki i korzeń wkładamy najpierw następnie różyczki wcześniej niepodgotowane?
Witam, brokuła nie gotujemy wcześniej. Wkładamy najpierw pokrojony korzeń, a następnie różyczki (surowe) – postępujemy dokładnie tak jak jest to napisane w przepisie 😉